wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Zapiekanka z jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zapiekanka jest świetnym pomysłem na szybki obiad.

Zapiekanka z jajek

Składniki:

Zapiekanka z jajek

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z jajek
Jajka ugotować na twardo, obrać. Pomidory sparzyć i pokroić w paski. Boczek i cebule pokroić w kostkę i razem podsmażyć na maśle. Dodać pomidory, poddusić.Z pozostałego tłuszczu i mąki przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić częścią zimnego mleka,a dalej dolewać mleko gorące mieszając i podgotować. Do sosu dodać starty na drobno ser, przyprawić do
smaku. Na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia,ułożyć pomidory z boczkiem, a na nich połówki ugotowanych jajek. Całą potrawę pokryć sosem, ułożyć wiórki masła i zapiec w temperaturze 200 stopni, 15 minut. Podawać na ciepło.