Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z jajek i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapiekankę z pieczarkami podawać gorącą z surówką.

Zapiekanka z jajek i pieczarek

Składniki:

Zapiekanka z jajek i pieczarek

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z jajek i pieczarek
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać posiekane cebule, zeszklić. Wsypać pokrojone pieczarki i dusić około 10 minut. Śmietankę wymieszać z mąką, dodać do pieczarek, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Naczynie żaroodporne posmarować pozostałym masłem. Do naczynia wsypać ryż wymieszany z 2 roztrzepanymi jajkami, na ryżu ułożyć ugotowane na pół twardo pokrojone na połówki jajka, zalać sosem, posypać żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez kilka minut w temp 200 stopni.