Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kalarepą i dorszem
Kalarepki obrać, umyć, osuszyć i każdą pokroić na 4plastry. Natkę opłukać, wstrząsnąć, osuszyć i pokroić. Zagotować bulion, wrzucić kalarepę i gotować 8minut. Wyjąć, osączyć, bulion zostawić. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Na patelni stopić 2łyżki masła, wsypać mąkę i zasmażyć. Wlać 1szkl bulionu i śmietanę, zagotować. Dodać ser, skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, sok z cytryny i szczyptę cukru. Filety z dorsza pokroić na 8 kawałków. Pozostałe masło stopić, wlać do naczynia żaroodpornego. Na dnie ułożyć 4 plastry kalarepy, na to 4 plastry dorsza, polać częścią sosu, ułożyć jeszcze raz tak samo a na końcu przykryć kalarepą. Do pozostałego sosu dodać natkę i polać całą zapiekankę. Piec około 20minut. Smacznego!