Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Zapiekanka z kaszy perłowej z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zapiekankę z kaszy perłowej z fasolą podawać z surówką lub sałatką warzywną jako danie główne.

Zapiekanka z kaszy perłowej z fasolą

Składniki:

Zapiekanka z kaszy perłowej z fasolą

 

  • 1 pełna szklanka kaszy perłowej
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 25 dag fasoli małej
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 20 dag kiełbasy
  • olej słonecznikowy
  • pół puszki małego koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki śmietany
  • sól i pieprz
  • bułka tarta i tłuszcz do smarowania formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy perłowej z fasolą
Fasolę namoczyć w wodzie około 12 godzin i w tej samej wodzie ją później ugotować. Wodę z dodatkiem masła zagotować. Wrzucić do niej kaszę i mieszając zagotować. Zostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż zgęstnieje, a potem wstawić do piekarnika. Kiełbasę i obraną cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, poddusić, wymieszać z fasolą i kaszą. Masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, polać śmietaną i zapiec w piekarniku.