gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zapiekanka z klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zapiekankę ziemniaczaną z klopsikami i pieczarkami podaję na obiad jako danie główne. Polecam, ma fajny smak.

Zapiekanka z klopsikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z klopsikami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z klopsikami
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. 2. Do mięsa mielonego dodajemy 1 jajko, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę, przyprawę do wieprzowiny i czosnek granulowany. Mieszamy i z masy formujemy małe klopsiki, które smażymy przez chwilę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. 3. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy przez chwilę (na oliwie). Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, dodajmy do cebuli, posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy do momentu, aż zaczną robić się miękkie. 4. W wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym układamy klopsiki. Ziemniaki kroimy na większe kawałki i układamy między klopsikami. Na wierzch wykładamy pieczarki. Pozostałe jajka mieszamy ze śmietanką i przyprawiamy solą, pieprze, ostrą papryką oraz przyprawą do pizzy. Polewamy składniki zapiekanki. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. 
Zapiekanka z klopsikami
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy przez chwilę (na oliwie). Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, dodajmy do cebuli, posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy do momentu, aż zaczną robić się miękkie.
Zapiekanka z klopsikami
Do mięsa mielonego dodajemy 1 jajko, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę, przyprawę do wieprzowiny i czosnek granulowany. Mieszamy i z masy formujemy małe klopsiki.
Zapiekanka z klopsikami
W wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym układamy klopsiki.
Zapiekanka z klopsikami
Ziemniaki kroimy na większe kawałki i układamy między klopsikami.