Sposób przygotowania:
Zapiekanka z klopsikami
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. 2. Do mięsa mielonego dodajemy 1 jajko, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę, przyprawę do wieprzowiny i czosnek granulowany. Mieszamy i z masy formujemy małe klopsiki, które smażymy przez chwilę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. 3. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy przez chwilę (na oliwie). Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, dodajmy do cebuli, posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy do momentu, aż zaczną robić się miękkie. 4. W wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym układamy klopsiki. Ziemniaki kroimy na większe kawałki i układamy między klopsikami. Na wierzch wykładamy pieczarki. Pozostałe jajka mieszamy ze śmietanką i przyprawiamy solą, pieprze, ostrą papryką oraz przyprawą do pizzy. Polewamy składniki zapiekanki. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.