Sposób przygotowania:
Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Woda z gotowania makaronu pozostawiamy. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, szklimy ja na masełku. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą i ostudzoną cebulę oraz 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki. Dodajemy soli i pieprzu do smaku, mieszamy. Z powstałego farszu formujemy większe kuleczki. Klopsiki gotujemy w wodzie po makaronie około 5 - 10 minut. Pesto mieszamy z 10 łyżeczkami oleju oraz bazylią i oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i z cukrem. Śmietanę mieszamy z 5 łyżeczkami oleju i mąką. Salami i ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Pozostałe 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie układamy połowę makaronu. Makaron polewamy sosem z pesto tak, aby zostało nam go 1/4. Następnie całość polewamy sosem śmietanowym. Kolejno układamy połowę sera i salami. Całość polewamy sosem pomidorowym. Następnie układamy pozostały makaron, znów ser z salami. Całość posypujemy pokrojoną cebulką. Ugotowane klopsiki maczamy w pozostałym sosie z pesto i układamy je na przekątnej. Zapiekankę posypujemy papryką i pomidorem pokrojonymi w kostkę. Ewentualnie polewamy sosem pesto jeśli nam go zostanie. Zapiekamy około 20 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku.