Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niebanalna zapiekanka, która zachwyca swym smakiem i wyglądem. Jeśli lubisz efektowne dania to ta zapiekanka jest dla Ciebie idealną.

Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami

 

  • makaron wstążki 300g,
  • zielone pesto 100g,
  • koncentrat pomidorowy 4 łyżki,
  • 3 cebule,
  • 1 papryka,
  • 1 jajko,
  • 1 pomidor,
  • mięso mielone 100g,
  • bułka tarta 3 łyżki,
  • natka pietruszki pęczek,
  • śmietana 30% 200ml,
  • salami 200g,
  • ser żółty 200g,
  • bazylia 1 łyżeczka,
  • oregano 1/2 łyżeczki,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • woda 2 łyżki,
  • czosnek 2 ząbki,
  • mąka 2 łyżki,
  • sól,
  • pieprz,

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Woda z gotowania makaronu pozostawiamy. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, szklimy ja na masełku. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą i ostudzoną cebulę oraz 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki. Dodajemy soli i pieprzu do smaku, mieszamy. Z powstałego farszu formujemy większe kuleczki. Klopsiki gotujemy w wodzie po makaronie około 5 - 10 minut. Pesto mieszamy z 10 łyżeczkami oleju oraz bazylią i oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i z cukrem. Śmietanę mieszamy z 5 łyżeczkami oleju i mąką. Salami i ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Pozostałe 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie układamy połowę makaronu. Makaron polewamy sosem z pesto tak, aby zostało nam go 1/4. Następnie całość polewamy sosem śmietanowym. Kolejno układamy połowę sera i salami. Całość polewamy sosem pomidorowym. Następnie układamy pozostały makaron, znów ser z salami. Całość posypujemy pokrojoną cebulką. Ugotowane klopsiki maczamy w pozostałym sosie z pesto i układamy je na przekątnej. Zapiekankę posypujemy papryką i pomidorem pokrojonymi w kostkę. Ewentualnie polewamy sosem pesto jeśli nam go zostanie. Zapiekamy około 20 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku.
Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami
Z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej robimy klopsiki.
Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami
Na dnie układamy połowę makaronu. Makaron polewamy sosem z pesto.
Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami
Kolejno układamy połowę sera i salami, polewamy sosem.
Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami
Klopsiki układamy na przekątnej, posypujemy papryką i pomidorami, zapiekamy.