Sposób przygotowania:
Zapiekanka z koperkowym makaronem
Przygotowujemy makaron: Koperek, jajko, 2 łyżki oleju i szczyptę soli umieszczamy w wąskim pojemniku i miksujemy blenderem. Tak przygotowany zielony płyn przelewamy do miseczki, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto jak na makaron. Ciasto dzielimy na 4 kulki i rozwałkowujemy 4 cienkie, okrągłe placki o średnicy okrągłego naczynia żaroodpornego w którym będziemy piec zapiekankę. Przygotowanie pozostałych składników: Cukinię kroimy w plastry o grubości około 5 mm dodajemy odrobinę oleju, posiekany czosnek i odrobinę soli. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie smażymy cukinię z każdej strony na rozgrzanym oleju. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą marchewkę smażymy na patelni z odrobiną oleju. Do marchewki dolewamy odrobinę wody i prużymy ok. 10 min, doprawiamy pieprzem i sola. Kiełbaskę kroimy w paseczki i smażymy na patelni. Bakłażana kroimy w kosteczkę, ja użyłam sam miąższ, który został mi z poprzedniego dania. Dodajemy do niej pokrojoną cebulę i smażymy do czasu aż cebula się zeszkli. Pomidory kroimy w plasterki. Dno okrągłego naczynia żaroodpornego smarujemy 2 łyżkami majonezu i umieszczamy na nim pierwszy płat koperkowego makaronu. Następnie rozkładamy dość grubą warstwę podsmażonej, startej marchewki. Marchewka nie powinna być sucha, najlepiej jeśli będzie z odrobiną wody z duszenia. Kładziemy 2 płat koperkowego makaronu, a na niego podsmażoną z cebulą kiełbaskę śląską. Kładziemy 3 płat koperkowego makaronu i układamy na nim plastry podsmażonej cukinii i pokrojony w kosteczkę miąższ bakłażana. Posypujemy na bakłażana odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu do smaku. Kładziemy 4 płat koperkowego makaronu, smarujemy go 2 łyżkami majonezu, posypujemy pieprzem i okładamy na nim plastry pomidora. Zapiekankę pieczemy w piekarniku ok. 1 godzinę w temp 200 st. C. SMACZNEGO!