VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Takie zapiekanki to ja uwielbiam. Smaczne i zdrowe warzywa, dodatek sera i dobrze przyprawiony kurczak. A wszystko zalane kremowym sosem beszamelowym. Dla mnie rewelacja!

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelem

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelem
Ziemniaki obieramy gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Tak samo robimy z ryżem, fasolką oraz mieszanka warzywną. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, na nich układamy ryż, smarujemy keczupem. Następnie posypujemy połową sera, układamy kurczaka, smarujemy majonezem. Na końcu układamy fasolkę oraz mieszankę warzywną oraz posypujemy resztą sera. Wszystko zalewamy sosem beszamelowym i pieczemy przez 30 minut w 200*C. Sos beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy (musi się uprażyć). Stopniowo dolewamy mleko i gotujemy cały czas energicznie mieszając. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz koperkiem.
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelem
Etap 1 Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelem
Etap 2 Ziemniaki gotujemy i kroimy na plasterki
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelem
Etap 3 Zapiekankę układamy warstwami i posypujemy serem
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelem
Etap 4 Wszystko zalewamy kremowym sosem beszamelowym