Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelem
Ziemniaki obieramy gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Tak samo robimy z ryżem, fasolką oraz mieszanka warzywną. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, na nich układamy ryż, smarujemy keczupem. Następnie posypujemy połową sera, układamy kurczaka, smarujemy majonezem. Na końcu układamy fasolkę oraz mieszankę warzywną oraz posypujemy resztą sera. Wszystko zalewamy sosem beszamelowym i pieczemy przez 30 minut w 200*C. Sos beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy (musi się uprażyć). Stopniowo dolewamy mleko i gotujemy cały czas energicznie mieszając. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz koperkiem.