cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 466]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Zapiekanka z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

zapiekanka ziemniaczana z miesem

Zapiekanka z mięsem

Składniki:

Zapiekanka z mięsem

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z mięsem

Obrane
i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przetrzeć przez praskę, dodać
jajko, mąkę ziemniaczaną, sól, wszystko dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w
kostkę, podsmażyć na tłuszczu razem z pokrojoną cebulą, podlać bulionem lub
wodą i dusić do miękkości. Uduszone mięso zemleć razem z cebulką. Naczynie do
zapiekania wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, nałożyć warstwę masy
ziemniaczanej, na to nadzienie, przykryć resztą masy ziemniaczanej. Zapiekankę
zapiekać w gorącym piekarniku. Podawać ze śmietaną.