Sposób przygotowania:
Zapiekanka z mięsem ziemniakami cukinią
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości 3-4 milimetry. Obsypujemy Vegetą i skrapiamy łyżką oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry trochę cieńsze niż cukinię. Skrapiamy olejem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki). Wstawiamy do lodówki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do zeszklonej zebuli dodajemy resztę czosnku i mięso mielone. Smażymy kilka minut, ale nie rumienimy.
Dwa opakowania do spaghetti przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu i wlewamy do smażącego się mięsa. Gotujemy podaną ilość minut i zdejmujemy z ognia. Uwaga! Sos w czasie pieczenia się rozrzedzi, więc warto dać mniej wody w trakcie przygotowywania sosu.
Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Warzywa i mięso układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym lub prodiżu (wyłożonym folią aluminiową).
Warstwy:
ziemniaki
ser żółty (bardzo mało)
mięso
cukinia
ser żółty (bardzo mało)
mięso, itd
Pieczemy na dużym ogniu dopóki ziemniaki nie zmiękną (ok 20-30 minut). Na koniec posypujemy wierzch serem żółtym i zostawiamy w środku wyłączonego piekarnika.
Smacznego!
Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry trochę cieńsze niż cukinię. Skrapiamy olejem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki). Wstawiamy do lodówki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do zeszklonej zebuli dodajemy resztę czosnku i mięso mielone. Smażymy kilka minut, ale nie rumienimy.
Dwa opakowania do spaghetti przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu i wlewamy do smażącego się mięsa. Gotujemy podaną ilość minut i zdejmujemy z ognia. Uwaga! Sos w czasie pieczenia się rozrzedzi, więc warto dać mniej wody w trakcie przygotowywania sosu.
Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Warzywa i mięso układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym lub prodiżu (wyłożonym folią aluminiową).
Warstwy:
ziemniaki
ser żółty (bardzo mało)
mięso
cukinia
ser żółty (bardzo mało)
mięso, itd
Pieczemy na dużym ogniu dopóki ziemniaki nie zmiękną (ok 20-30 minut). Na koniec posypujemy wierzch serem żółtym i zostawiamy w środku wyłączonego piekarnika.
Smacznego!