coszniczego

coszniczego

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Zapiekanka z mięsem ziemniakami cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sycąca zapiekanka jako samodzielne danie na obiad lub kolację. Niekoniecznie dietetyczna ;)

Zapiekanka z mięsem ziemniakami cukinią

Składniki:

Zapiekanka z mięsem ziemniakami cukinią

 

  • 1 duża cukinia
  • 2 duże ziemniaki (najlepsze młode)
  • 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego)
  • 2 opakowania sosu do Spaghetti bolognese
  • 200-300 g sera żółtego
  • 1 średnia cebula
  • oregano
  • 4-6 średnie ząbki czosnku
  • vegeta
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z mięsem ziemniakami cukinią
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości 3-4 milimetry. Obsypujemy Vegetą i skrapiamy łyżką oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry trochę cieńsze niż cukinię. Skrapiamy olejem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki). Wstawiamy do lodówki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do zeszklonej zebuli dodajemy resztę czosnku i mięso mielone. Smażymy kilka minut, ale nie rumienimy.
Dwa opakowania do spaghetti przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu i wlewamy do smażącego się mięsa. Gotujemy podaną ilość minut i zdejmujemy z ognia. Uwaga! Sos w czasie pieczenia się rozrzedzi, więc warto dać mniej wody w trakcie przygotowywania sosu.
Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Warzywa i mięso układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym lub prodiżu (wyłożonym folią aluminiową).
Warstwy:
ziemniaki
ser żółty (bardzo mało)
mięso
cukinia
ser żółty (bardzo mało)
mięso, itd
Pieczemy na dużym ogniu dopóki ziemniaki nie zmiękną (ok 20-30 minut). Na koniec posypujemy wierzch serem żółtym i zostawiamy w środku wyłączonego piekarnika.
Smacznego!