dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Zapiekanka z plackami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na zapiekankę według kuchni żydowskiej.

Zapiekanka z plackami

Składniki:

Zapiekanka z plackami

 

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki macowej (zmielonej macy)
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 1 posiekana cebula
  • 3 łyżki oliwy lub margaryny
  • 30 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 5-7 pomidorów (sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę)
  • 4-5 łyżek startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z plackami
Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Żółtka wymieszaj trzepaczką z wodą i połową szklanki mąki macowej. Dodaj pianę z białek, przypraw do smaku, połącz z resztą mąki. Cebulę podsmaż na oliwie lub margarynie, wyjmij łyżką cedzakową i odłóż. Na pozostały na patelni tłuszcz kładź łyżką nieduże placuszki z przygotowanego ciasta, smaż je z obu stron na złoty kolor. Następnie poukładaj w żaroodpornym naczyniu grubo wysmarowanym margaryną, posyp cebulą, pieczarkami i pomidorami. Zapiekaj 45 minut w temperaturze 170 stopni. Na 15 minut przed końcem zapiekania posyp potrawę startym serem.