Sposób przygotowania:
Zapiekanka z rybą, z serkiem topionym
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i posypujemy vegetą. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Przygotowujemy sos serowo śmietanowy: mleko podgrzewamy w miseczce. Rozpuszczamy serek topiony w mleku. Dodajemy śmietanę i zmiażdżony czosnek, 2 łyżki soku z cytryny. Mieszamy do gładkiej konsystencji bez grudek, przyprawiamy solą i pieprzem. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę z papryką. Gdy cebula się zeszkli dodajemy rybę. Smażymy często mieszając. Dodajemy sos. Chwilkę podsmażamy, przyprawiamy nieco do smaku kolendrą, curry, solą i pieprzem. Sosem z patelni polewamy makaron. Wszystko razem mieszamy. Wierzch posypujemy startym żółtym serem (wcześniej można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem kolorowym). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Dla uzyskania głębszego koloru, przed pieczeniem i posypaniem warstwą sera, można posypać kurkumą. Do sosu z serkiem topionym można też dodać nieco zieleniny np koperku czy natki pietruszki.