Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Zapiekanka z ryżem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekankę można podawać na obiad albo na kolację.

Zapiekanka z ryżem i pieczarkami

Składniki:

Zapiekanka z ryżem i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ryżem i pieczarkami
Brukselkę oczyścić i ugotować w ocukrzonej wodzie do miękkości. Pieczarki umyć osaczyć i pokroić w cienkie plasterki włożyć na patelnię na margarynę dodać cebule drobno pokrojoną przyprawę do zupy 5 łyżek wody i dusić pod przykryciem około 10 minut. Ryż ugotować na sypko .
Ugotowaną brukselkę połączyć z ryżem dodać usmażone pieczarki i połowę startego sera żółtego. Wszystko ułożyć w formie żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem. Posypać to wszystko serem żółtym startym na tarce i zapiekać w piekarniku około 15 minut w temperaturze 200 stopni.