Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ryżu i pomidorów
Ryż ugotować na pól miękko w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wycisnąć pestki, pokroić na kawałki i przesmażyć na tłuszczu w którym smażyło się mięso, dodać zmiażdżony czosnek, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Oliwki pokroić na drobne kawałki. Połowę podsmażonych pomidorów zmiksować, wymieszać z połową ryżu, włożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Następnie wyłożyć usmażone mięso i pozostały ryż wymieszany z natką pietruszki. Na wierzch wyłożyć pozostałe pomidory, posypać żółtym serem i zapiekać w temp 190 stopni około 15 minut.