Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zapiekanka z sera i kaszy gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zapiekankę podawać od razu po przygotowaniu z dodatkiem śmietany.

Zapiekanka z sera i kaszy gryczanej

Składniki:

Zapiekanka z sera i kaszy gryczanej

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z sera i kaszy gryczanej
Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą, wsypać do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki masła, ugotować. Ser przecisnąć przez praskę i wymieszać z żółtkami, dodać ugotowaną kaszę i sztywno ubitą pianę z białek. przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i posypanego bułką tartą, wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojone kawałeczki masła, włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 180 stopni około 15-20 minut.