Sposób przygotowania:
Zapiekanka z suszonych grzybów
Dzień wcześniej zalewamy grzyby ciepłą, przegotowaną wodą. Zostawiamy na noc. Nazajutrz ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na odrobinie oliwy. Na patelnię dodajemy pokrojone grzyby. Solimy, dusimy wszystko razem aż nadmiar wody wyparuje. Doprawiamy pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy w nim warstwę ziemniaków, oprószamy je pieprzem, na to układamy grzyby, znów ziemniaki oprószone pieprzem i znów grzyby i tak aż skończą nam się składniki. Na wierzchu lepiej ułożyć ziemniaki. Posypujemy zapiekankę startym żółtym serem. Całość skrapiamy oliwą, zalewamy śmietaną. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.