ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Zapiekanka z suszonych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jesienna, aromatyczna zapiekanka.

Zapiekanka z suszonych grzybów

Składniki:

Zapiekanka z suszonych grzybów

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z suszonych grzybów
Dzień wcześniej zalewamy grzyby ciepłą, przegotowaną wodą. Zostawiamy na noc. Nazajutrz ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na odrobinie oliwy. Na patelnię dodajemy pokrojone grzyby. Solimy, dusimy wszystko razem aż nadmiar wody wyparuje. Doprawiamy pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy w nim warstwę ziemniaków, oprószamy je pieprzem, na to układamy grzyby, znów ziemniaki oprószone pieprzem i znów grzyby i tak aż skończą nam się składniki. Na wierzchu lepiej ułożyć ziemniaki. Posypujemy zapiekankę startym żółtym serem. Całość skrapiamy oliwą, zalewamy śmietaną. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.

Tagi:

sery grzyby ser