alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Zapiekanka z szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne muszle makaronowe z szpinakiem.

Zapiekanka z szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka z szpinakiem

 

  • 0,5 kg szpinak mrożony,
  • 16 szt makaron duże muszle,
  • 1 szt ser z pleśnią niebieską rival,
  • 50 ml śmietana słodka,
  • 5 ząbków czosnek,
  • 8-10 szt pomidory koktajlowe,
  • 15 dag ser zółty

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z szpinakiem
Rozmrożony szpinak odparować na patelni,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Pod koniec dodać pokrojony w plasterki ser rival .Podgrzewać do rozpuszczenia się sera zdjąć z ognia doprawić do smaku i ostudzić.Muszle makaronowe ugotować al dente,odcedzić i przelać zimną wodą.Zimne muszle napełnić szpinakiem.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem,ułożyć muszle, pokrojone pomidory. Na górę zetrzeć na dużych oczkachżółty ser.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 20 min.
Zapiekanka z szpinakiem
Do szpinaku dodać ser rival z niebieską pleśnią.
Zapiekanka z szpinakiem
Napełnić muszle szpinakiem i ułożyć pokrojone pomidorki.
Zapiekanka z szpinakiem
Na górę zetrzeć makaron i zapiec w piecu.