dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Zapiekanka z warzyw i polędwicy wołowej

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Miał być tatar, ale "zaspałam" więc zrobiłam szybką zapiekankę.

Zapiekanka z warzyw i polędwicy wołowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z warzyw i polędwicy wołowej

 

  • 20 dag polędwicy wołowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • ½ szklanki bulionu
  • po ½ łyżeczki czubrycy czerwonej, suszonego tymianku i bazylii oraz granulowanego czosnku
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania naczynia do zapiekania
  • SOS:
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • odrobina soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z warzyw i polędwicy wołowej
Polędwicę zmieliłam i przesmażyłam na łyżce rozgrzanego oleju. W trakcie smażenia cały czas mieszałam i rozbijałam "grudki". Cukinię, pomidora i mozzarellę pokroiłam w plastry grubości 0,5 cm. Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem i ułożyłam warstwami cukinię, mięso, pomidory oraz ser, każdą warstwę potraktowałam delikatnie solą i pieprzem, a mozzarellę posypałam połową przypraw. Następnie czynność powtórzyłam. Całość zalałam bulionem i wstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Składniki sosu wymieszałam i polałam nim zapiekankę na talerzu.
Zapiekanka z warzyw i polędwicy wołowej
Na łyżce rozgrzanego oleju podsmażyłam zmielona wołowinę
Zapiekanka z warzyw i polędwicy wołowej
W żaroodpornym naczyniu ułożyłam warstwami składniki
Zapiekanka z warzyw i polędwicy wołowej
Całość posypałam przyprawami i podlałam bulionem
Zapiekanka z warzyw i polędwicy wołowej
Składniki sosu wymieszałam i polałam nim gotową zapiekankę

Tagi:

sosy cukinia