Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniakami „Pychotka”
Mięso umyć i pokroić w paseczki jak do Strogonof’a lub w drobną kostkę. W miseczce mięso wymieszać z solą, pieprzem, odrobiną Maggi, kolendrą i łyżką oleju. Zostawić na ½ godz.
Ziemniaki obrać pokroić w plastry ½ cm, obgotować w osolonej wodzie prawie do miękkości (uważać aby się nie zaczęły rozpadać). Można też skorzystać z kuchenki mikrofalowej (lepsza opcja). Zostawić do wystygnięcia.
Mięso podsmażyć na średnim ogniu na patelni, pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę pokrojoną w paski. Cały czas mieszać aby nie zaczęło się przypalać. Gdy cebula zacznie się rumienić, dodać słodką paprykę i trochę chili (wg gustu), zamieszać chwilę i wlać puszkę siekanych pomidorów. Dodać łyżkę stołową przecieru pomidorowego i posiekane ząbki czosnku. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości mięsa, uważając aby się nie przypaliło, podlewając przegotowaną wodą w miarę odparowywania. Można dodać odrobinę miodu, aby zbalansować kwaśność przecieru i pomidorów.
Gdy dusi się mięso, przygotowujemy warzywa.
Kalafior dzielimy na kwiaty (średnie), por kroimy w talarki ok. 1.5cm grubości. Solimy i gotujemy w mikrofalówce w zamkniętym pojemniku, odstawiamy.
Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy ½ pojemnika śmietanki, chwilę mieszamy i odstawiamy.
Teraz robimy beszamel:
W średnim rondlu (1.5-2 litry) rozpuszczamy masło, jak tylko się stopi dodajemy 1 do 1.5 łyżki stołowej zwykłej mąki. Rozprowadzamy metalową trzepaczką nie dopuszczając do zarumienienia mąki. Odstawiamy na bok, wlewamy ¾ szklanki mleka i energicznie mieszając rozprowadzamy aż znikną grudki. Wstawiamy na średni ogień, cały czas mieszając, dodajemy odrobinę granulowanego czosnku i mielonego pieprzu.
Następnie wlewamy śmietankę oraz, nie przestając mieszać, dodajemy ok. łyżeczkę od herbaty soku cytrynowego lub limonki (ilość dobrać smakując, nie może być za kwaśne). W tym momencie należy uważać, bowiem dodanie soku może spowodować „zważenie” się sosu. Aby temu zapobiec cały czas intensywnie mieszamy trzepaczką, aż sos zacznie się gotować. Poznamy to gdy na powierzchni pokażą się pęcherze pary gdy na moment przestaniemy mieszać. Odstawiamy.
Foremkę metalową (jak na placek drożdżowy, prostokątna z wysokim brzegiem) smarujemy olejem, układamy na dno dosyć ściśle plastry ugotowanych ziemniaków na które dajemy trochę beszamelu, na wierzch wykładamy warstwę ugotowanego mięsa w sosie.
Ponownie układamy warstwę ugotowanych plastrów ziemniaczanych, trochę beszamelu i mięso w sosie. Przykrywamy trzecią warstwą ziemniaków.
Wykładając beszamel należy tak podzielić sos aby ok.1/3 została. Pozostałą część wstawiamy ponownie na słaby ogień, dodajemy utarty na grubych oczkach ser żółty, intensywnie mieszając doprowadzamy do jego rozpuszczenia się.
Wykładamy resztę beszamelu z serem na ziemniaki, układamy na wierzch ugotowane wcześniej kwiaty kalafiora i krążki pora wciskając je lekko w sos.
Wkładamy foremkę do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 °C i podpiekamy przez 20-30 min. aż do zrumienienia się powierzchni sosu beszamelowego. Po ok. 15 min. można zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 °C.
Smacznego
Ziemniaki obrać pokroić w plastry ½ cm, obgotować w osolonej wodzie prawie do miękkości (uważać aby się nie zaczęły rozpadać). Można też skorzystać z kuchenki mikrofalowej (lepsza opcja). Zostawić do wystygnięcia.
Mięso podsmażyć na średnim ogniu na patelni, pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę pokrojoną w paski. Cały czas mieszać aby nie zaczęło się przypalać. Gdy cebula zacznie się rumienić, dodać słodką paprykę i trochę chili (wg gustu), zamieszać chwilę i wlać puszkę siekanych pomidorów. Dodać łyżkę stołową przecieru pomidorowego i posiekane ząbki czosnku. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości mięsa, uważając aby się nie przypaliło, podlewając przegotowaną wodą w miarę odparowywania. Można dodać odrobinę miodu, aby zbalansować kwaśność przecieru i pomidorów.
Gdy dusi się mięso, przygotowujemy warzywa.
Kalafior dzielimy na kwiaty (średnie), por kroimy w talarki ok. 1.5cm grubości. Solimy i gotujemy w mikrofalówce w zamkniętym pojemniku, odstawiamy.
Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy ½ pojemnika śmietanki, chwilę mieszamy i odstawiamy.
Teraz robimy beszamel:
W średnim rondlu (1.5-2 litry) rozpuszczamy masło, jak tylko się stopi dodajemy 1 do 1.5 łyżki stołowej zwykłej mąki. Rozprowadzamy metalową trzepaczką nie dopuszczając do zarumienienia mąki. Odstawiamy na bok, wlewamy ¾ szklanki mleka i energicznie mieszając rozprowadzamy aż znikną grudki. Wstawiamy na średni ogień, cały czas mieszając, dodajemy odrobinę granulowanego czosnku i mielonego pieprzu.
Następnie wlewamy śmietankę oraz, nie przestając mieszać, dodajemy ok. łyżeczkę od herbaty soku cytrynowego lub limonki (ilość dobrać smakując, nie może być za kwaśne). W tym momencie należy uważać, bowiem dodanie soku może spowodować „zważenie” się sosu. Aby temu zapobiec cały czas intensywnie mieszamy trzepaczką, aż sos zacznie się gotować. Poznamy to gdy na powierzchni pokażą się pęcherze pary gdy na moment przestaniemy mieszać. Odstawiamy.
Foremkę metalową (jak na placek drożdżowy, prostokątna z wysokim brzegiem) smarujemy olejem, układamy na dno dosyć ściśle plastry ugotowanych ziemniaków na które dajemy trochę beszamelu, na wierzch wykładamy warstwę ugotowanego mięsa w sosie.
Ponownie układamy warstwę ugotowanych plastrów ziemniaczanych, trochę beszamelu i mięso w sosie. Przykrywamy trzecią warstwą ziemniaków.
Wykładając beszamel należy tak podzielić sos aby ok.1/3 została. Pozostałą część wstawiamy ponownie na słaby ogień, dodajemy utarty na grubych oczkach ser żółty, intensywnie mieszając doprowadzamy do jego rozpuszczenia się.
Wykładamy resztę beszamelu z serem na ziemniaki, układamy na wierzch ugotowane wcześniej kwiaty kalafiora i krążki pora wciskając je lekko w sos.
Wkładamy foremkę do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 °C i podpiekamy przez 20-30 min. aż do zrumienienia się powierzchni sosu beszamelowego. Po ok. 15 min. można zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 °C.
Smacznego