Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Uwielbiam taką zapiekankę z kefirkiem

Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora

Składniki:

Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora

 

  • 1 kg ziemniaki,
  • 1 szt kalafior,
  • 40 dag kiełbasa,
  • 4 szt jajka gotowane na twardo,
  • 1/2 szkl ser żółty utarty,
  • 1/2 szkl śmietana,
  • 4 szt cebula dymka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku cukier,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora
Kalafior ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, ugotować w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić. Jajka, kiełbasę i cebulę drobno posiekać. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, wsypać połowę ziemniaków, posiekaną cebulę, kiełbasę, jajka, kalafior podzielony na różyczki, oprószyć solą i pieprzem, posypać połową tartego sera, wyłożyć pozostałe ziemniaki. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i szczyptą cukru, polać ziemniaki, posypać pozostałym serem. Piec około 30 minut w temp 160 stopni.