Sposób przygotowania:
Zapiekanka z żółtym serem
Kromki chleba przypiec na suchej patelni i natrzeć mocno czosnkiem, póki są jeszcze ciepłe. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim warstwami kromki chleba i plasterki żółtego sera. Całość polać osolonym mlekiem
i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na ostrym ogniu tak długo, póki nie odparuje mleko. W tym czasie śmietanę utrzeć z jajkami, dodać musztardę, przyprawić solą oraz pieprzem, polać zapiekankę, po czym całość przyrumienić na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z wiosenną surówką lub sałatką z pomidorów. Inna wersja: na wierzchu potrawy, przed włożeniem do piekarnika,możnapołożyćkilkaponacinanych plasterków słoniny wędzonej, która nada całości aromatu wędzonki. Smacznego ; )
i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na ostrym ogniu tak długo, póki nie odparuje mleko. W tym czasie śmietanę utrzeć z jajkami, dodać musztardę, przyprawić solą oraz pieprzem, polać zapiekankę, po czym całość przyrumienić na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z wiosenną surówką lub sałatką z pomidorów. Inna wersja: na wierzchu potrawy, przed włożeniem do piekarnika,możnapołożyćkilkaponacinanych plasterków słoniny wędzonej, która nada całości aromatu wędzonki. Smacznego ; )