anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Zapiekanka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zapiekanka jest kaloryczna ale bardzo smaczna:) polecam od czasu do czasu.

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana

 

  • 1,5 kg młodych ziemniaczków
  • 5 młodych dużych cebul
  • 5 parówek odtłuszczonych
  • 20 dkg chudej cienkiej kiełbasy
  • 10 dkg żółtego sera
  • 1 gęsta kwaśna śmietana 12%
  • 3 jajka
  • zielony posiekany koperek (około 2 łyżki)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • oregano
  • 2 łyżki oleju
  • odrobina masła
  • bułka tarta do posypania naczynia

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki obrać lub oskrobać,umyć,pokroić w cienkie plasterki,odsączyć na sitku. Kiełbasę i parówki pokroić,podsmażyć na oleju razem z cebulą. Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem,posypać bułką tartą,ułożyć większą część ziemniaczków,lekko posolić,posypać pieprzem,majerankiem i oregano. Wyłożyć podsmażone parówki z kiełbasą i cebulą,na to resztę plasterków ziemniaków. Zetrzeć ser na tarce,wsypać do miseczki,wbić jajka,śmietankę i posiekany koperek,wszystko wymieszać. Zalać zapiekankę,przykryć folią aluminiową,piec około 40 min w 200 st C,po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze około 15 min. Smacznego.