dajanecka

dajanecka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Zapiekanka ziemniaczana 15

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszna warstwowa zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana 15

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana 15

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana 15
Na samym początku łączymy ze sobą śmietanę, czosnek wyciśnięty oraz majonez.Dodajemy sól i pieprz.Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy kolejno wg. uznania plasterki ziemniaków-plastry boczku, posypujemy serem, następnie ziemniaki, plastry baleronu i oliwki pokrojone drobniej, ser-plastry cebuli-ziemniaki,plastry boczku i balerony które nam zostały. Polewamy sosem czosnkowym.Posypujemy serem i szczypiorem. Rozgrzewamy piekarnik, wkładamy do niego, zapiekamy w 190 stopniach przez 15 minut.