Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana niby po francusk
Ziemniaki obrać , umyć i ugotować w osolonej wodzie.Boczek i kiełbasę pokroić na drobno i podpiec ,jajka umyć i ugotować na twardo jakieś 8 minut, po ugotowaniu obrać ze skorupek. Szczypiorek umyć i pokroić na drobno. Ziemniaki ugotowane odcedzić , przygotować naczynie żaroodporne i pokroić do niego pierwszą warstwę ziemniaków będą w sumie 3 , następnie w talarki również pokroić jajka , posypać szczypiorkiem i ułożyć połowę z nich na ziemniaki oraz połowę boczku z kiełbasą posolić popieprzyć i ułożyć kolejną warstwę z ziemniaków , następnie znów jajka i wędlinę doprawić. Nałożyć ostatnią warstwę ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 180 stopni . Śmietanę rozmieszać , dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i polać tym ziemniaki . Włożyć na 20 minut do piekarnika.