betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Zapiekanka ziemniaczana wg betkas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na obiadek można by coś upiec...

Zapiekanka ziemniaczana wg betkas Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana wg betkas

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana wg betkas
Ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki, pokrojoną w paseczki wędlinę, 3 jajka i przyprawy (sól, pieprz, zioła). Wymieszać i przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy. Śmietanę wymieszać z tartym żółtym serem i rozprowadzić na wierzchu masy ziemniaczanej. Posypać suszonym selerem (natką). Zapiekać w temperaturze 180 st. C ok. 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10-15 minut, aż zapiekanka ładnie się zetnie ( będzie można ją pokroić jak tort). Można podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego.
Zapiekanka ziemniaczana wg betkas
Z tartych ziemniaków, cebuli, wędliny, jaj i natki pzrygotowujemy masę ziemniaczaną.
Zapiekanka ziemniaczana wg betkas
Wierzch masy ziemniaczanej smarujemy sosem śmietankowo-serowym.
Zapiekanka ziemniaczana wg betkas
Czekamy kilka chwil i zapiekanka gotowa. Można kroic i podawać z sosem. Smacznego.