Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 2
Ziemniaki gotujemy, ale tak żeby pozostały lekko twarde. kroimy je w plastry. Cebulkę kroimy w kostkę, smażymy. Dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki. Lekko solimy aby puściły sok. Podsmażamy do miękkości. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbaskę. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi. Zapiekankę najlepiej przygotować w naczyniu żaroodpornym lub gęślarce. Na samym dnie układamy ziemniaki, na to warstwę farszu i znowu ziemniaki. I tak aż do wykończenia składników. Na samej gorze powinny się znaleźć ziemniaki. Na nich układamy starty (lub w plastrach)ser żółty.Do śmietanki dodajemy przyprawy, zioła prowansalskie sol i pieprz i oczywiście co kto lubi.Zapiekankę zalewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 60min w 180 stopniach. Smacznego