Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z mortadelą
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach,ostudzić,obrać,po czym zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Połowę startych ziemniaków wyłożyć do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego,starannie wyrównać wierzch. 2. Mortadelę,oczyszczone pieczarki oraz obrane cebule pokroić i osobno podsmażyć na oleju.Na starte ziemniaki w naczyniu żaroodpornym wyłożyć kolejno warstwy cebuli,mortadeli i pieczarek.Przykryć reszta startych ziemniaków,lekko docisnąć 3. Śmietanę połączyć z jajkiem oraz przyprawami i zalać zapiekankę.Wierzch posypać startym serem.Całość wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w 150 stopniach C. 4. gotową zapiekankę podzielić na porcje.Można je polać keczupem lub posypać posiekanym szczypiorkiem.