Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z szynką
Ziemniaki wyszorować. Gotować w mundurkach 15 min w osolonej wodzie. Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać. Szynkę pokroić w kosteczkę. Dymkę oczyścić, pokroić w talarki. Ziemniaki opłukać pod zimną wodą, obrać.
Tłuszcz roztopić na patelni. Zeszklić cebulkę i czosnek. Wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Rozcieńczyć śmietaną i mlekiem, energicznie mieszając. Wrzucić szynkę, dymkę i ser. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ułozyć w formie żaroodpornej, polac sosem.
Zapiekac 15 min w tem 200C.
Tłuszcz roztopić na patelni. Zeszklić cebulkę i czosnek. Wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Rozcieńczyć śmietaną i mlekiem, energicznie mieszając. Wrzucić szynkę, dymkę i ser. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ułozyć w formie żaroodpornej, polac sosem.
Zapiekac 15 min w tem 200C.