Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczano-pieczarkowa
Ziemniaki starannie oczyścić i ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i pokroić w plasterki (grubość ok. 3-5 mm).
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w paseczki. Zarumienić na oleju. Obraną cebulę posiekać i zeszklić na patelni. 5 sztuk jajek ugotować na twardo z dodatkiem soli. Obrać ze skorupek i pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować 2 łyżkami masła i olejem. W naczyniu układać naprzemiennie warstwami: ziemniaki, pieczarki, cebulę i jajka. Każdą z warstw można lekko oprószyć solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z 1 łyżką mąki i 1 jajkiem. Zalać zapiekankę. Posypać startym serem. Włożyć do piekarnika i piec 1/2 godziny w temp. 180 stopni.
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w paseczki. Zarumienić na oleju. Obraną cebulę posiekać i zeszklić na patelni. 5 sztuk jajek ugotować na twardo z dodatkiem soli. Obrać ze skorupek i pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować 2 łyżkami masła i olejem. W naczyniu układać naprzemiennie warstwami: ziemniaki, pieczarki, cebulę i jajka. Każdą z warstw można lekko oprószyć solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z 1 łyżką mąki i 1 jajkiem. Zalać zapiekankę. Posypać startym serem. Włożyć do piekarnika i piec 1/2 godziny w temp. 180 stopni.