MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Zapiekany dorsz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne zapiekanka rybna z ziemniakami.

Zapiekany dorsz

Składniki:

Zapiekany dorsz

 

  • 60 g masła
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 1 łyżeczka ziarnistej musztardy
  • 1 szczypta chili w proszku
  • 1 łyżka świeżo posiekanego koperku
  • 70 g bułki tartej
  • 700 g filetów z dorsza
  • 70 g startego sera do zapiekania

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany dorsz
Na rozpuszczonym na patelni maśle dokładnie obsmażać partiami ziemniaki z obu stron. Odstawić. Wyłożyć na patelnię cebulę, musztardę, chili, koperek i bułkę tartą. Smażyć stale mieszając przez 2 minuty.Naczynie do zapiekania nasmarować oliwą z oliwek. Ułożyć kolejno warstwę połowy ziemniaków, rybę i resztę ziemniaków. Każdą z warstw delikatnie doprawić solą i pieprzem. Na wierzch wyłożyć mieszaninę z patelni i posypać wszystko startym serem. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.