SUPERPRZEPIS

Zapiekany łosoś z zielonym groszkiem

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Zapiekany łosoś z zielonym groszkiem Więcej zdjęć (4)

Łosoś otulony w pysznym, aksamitnym kremie z zielonego groszku, pieczony na warstwie z ziemniaków. Ze względu na pomidory na wierzchu, proponuję kroić nożem z piłką.

Składniki:

Zapiekany łosoś z zielonym groszkiem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany łosoś z zielonym groszkiem

ZIEMNIAKI

Zapiekany łosoś z zielonym groszkiem
Pokrojone ziemniaki oprószyć przyprawą do ziemniaków.

Obrane ziemniaki pokroić na pół talarki. Wrzucić na patelnię, oprószyć przyprawą do ziemniaków i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy ziemniaki lekko zmiękną przełożyć na dno naczynia do zapiekania (średnica 23 cm)

ŁOSOŚ

Zapiekany łosoś z zielonym groszkiem
Łososia można przyprawić dzień wcześniej.

Oczyszczone kawałki łososia, bez skóry i ości skropić sokiem z cytryny, oprószyć sporą ilością soli i pieprzu.

GROSZEK ZIELONY:

Zapiekany łosoś z zielonym groszkiem
Do przestudzonego groszku dodać jajka, śmietanę, masło.

Zielony groszek (użyłam mrożonego) zalać zimną wodą i gotować w osolonej wodzie 5 min od momentu zagotowania. Odcedzić i wystudzić. Dodać śmietanę, masło, jajka, świeżo mielony pieprz czarny. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą.

ETAP 4:

Zapiekany łosoś z zielonym groszkiem
Filety z łososia przykryć kremem z groszku.

Połowę kremu z groszku wylać na ułożone ziemniaki. Wyłożyć delikatnie filety z łososia i zalać pozostałym kremem. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokrojone w plasterki ułożyć delikatnie na kremie z groszku. Delikatnie oprószyć solą. Piec w temperaturze 180*C przez 45 min. Smacznego!