Sposób przygotowania:
Zapiekany mintaj na fasolce szparagowej
1. Mintaja należy rozmrozić, oczyścić i pokroić na kawałki. 2. Fasolkę obrać, umyć i gotować około 8 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Po odcedzeniu i ostygnięciu poprzekrawać na pół. 3. Naczynie żaroodporne należy natrzeć masłem. Ułożyć na dnie fasolki. Na fasolkach poukładać rybę i polać sokiem z cytryny. 4. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. 5. Pokroić w kosteczkę cebulę i pora, dusić na rozgrzanej patelni około 6 minut. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, wymieszać. Następnie wylać na patelnię z cebulą i porem sos pomidorowy z pomidorkami. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, estragonem i majerankiem. Wylać na rybę w naczyniu żaroodpornym. 6. Piec przez 30-40 minut. 7. W tym czasie ugotować ryż.