Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Zapiekany półmisek warzyw

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Czasami w lodówce zostają niewielkie ilości różnych warzyw, można je wykorzystać do skomponowania prostego, ale całkiem ładnego danka...

Zapiekany półmisek warzyw

Składniki:

Zapiekany półmisek warzyw

 

  • 1 mały brokuł
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dkg pieczarek
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/3 szkl. mleka
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • do smaku: sól, pieprz mielony, cukier, tarta gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki grubo siekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zapiekany półmisek warzyw
Wszystkie warzywa oczyścić, opłukać. Marchewki włożyć do wrzącej wody, osolonej i z dodatkiem cukru, ugotować na pół-twardo, dodać pokrojoną na kawałki łodygę brokuła (oczywiście tylko wtedy jeśli nie jest zdrewniała) i po chwili podzielony na różyczki kwiatostan, gotować tylko chwilę aby warzywa były pół-miękkie, odcedzić. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła i oliwę, podsmażyć pokrojone na ćwiartki grzyby, dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli i zmięknie, pod koniec dodać pokrojoną w paseczki paprykę, ale tylko wymieszać i już nie smażyć, doprawić nieco solą i pieprzem. Na środku półmiska ułożyć smażone pieczarki z cebulą i papryką, obłożyć dookoła brokułami i grubymi, ukośnie pokrojonymi plastrami marchewki. Na patelni po smażeniu grzybów rozpuścić resztę masła, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, wlać mleko i zagotować mieszając, dodać ser i przyprawy. Gorącym sosem polać warzywa i wstawić półmisek do nagrzanego do 180st.C piekarnika, zapiekać 10min. Podawać posypane natką pietruszki, jako dodatek do mięs albo samodzielne danie np. na lekką kolację.

Tagi:

sery tarta ser