mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Zapiekany szpinak z jajkami sadzonymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne danie, które polecam na każdy posiłek

Zapiekany szpinak z jajkami sadzonymi

Składniki:

Zapiekany szpinak z jajkami sadzonymi

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany szpinak z jajkami sadzonymi
Piekarnik rozgrzać do 220stopni. Świeży szpinak przebrać i umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować aż zmięknie. Odcedzić, pokroić. Czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem. Szpinak ułożyć w naczyniu, posypać czosnkiem. Na 1łyżce roztopionego masła zasmażyć mąkę. Wymieszać ze śmietaną i bulionem. Zagotować, gotować 5minut. Sos doprawić solą, pieprzem, gałką i sokiem z cytryny. Sosem zalać szpinak i posypać serem. Zapiekać w piekarniku 6minut. Na reszcie masła usmażyć jajka sadzone, posolić. Szpinak rozłożyć na talerze, na każdej porcji ułożyć 1 jajko i podawać.

Tagi:

sery szpinak ser