Sposób przygotowania:
Zapiekany szpinak z jajkami sadzonymi
Piekarnik rozgrzać do 220stopni. Świeży szpinak przebrać i umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować aż zmięknie. Odcedzić, pokroić. Czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem. Szpinak ułożyć w naczyniu, posypać czosnkiem. Na 1łyżce roztopionego masła zasmażyć mąkę. Wymieszać ze śmietaną i bulionem. Zagotować, gotować 5minut. Sos doprawić solą, pieprzem, gałką i sokiem z cytryny. Sosem zalać szpinak i posypać serem. Zapiekać w piekarniku 6minut. Na reszcie masła usmażyć jajka sadzone, posolić. Szpinak rozłożyć na talerze, na każdej porcji ułożyć 1 jajko i podawać.