Sposób przygotowania:
Zapomniana śląska kuchnia - kołoczki
Mąkę przesiac do miski, zrobić dołek wkruszyć drożdże, dodać cukier puder, dolać troche ciepłego mleka wymieszac, dodac resztę cukru, żółtka kilka, ekstrakt, wlać resztę mleka, zarobic ciasto, dodać miękkie masło, dokładnie wyrobić. Ciasto ma mieć konsystencję miekkiej plasteliny daje sie łatwo wyrabiać. Można je kształtować na dwa sposoby -brac reką po kawałku rozpłaszczać na dłoni w placek posmarowac rozmąconym jajkiem, zlepiac do środka rogi w kopertę lub -posypac mąką stół, rozwałkować ciasto w kwadraty, smarować jajkiem na to nadzienie i założyć rogi do srodka, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem; Wałkujemy na grubośc ok 5mm, te wałkowane pieczemy 15 min te grubsze robione w ręku ok 20 min do zrumienienia. Kołoczki smarujemy jakiem roztrzepanym, na to nadzienie serowe lub inne zwijamy, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, niech rosna ok 10 min i następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy grubym cukrem i do pieca. Pieczemy ok 15 min w piekarniku gazowym temp 200-220st.Nadzienie: wszystkie składniki wrzucamy do malaksera lub ręcznie w misce mieszamy. Ja odjełam część nadzienia serowego i połączyłam z rozgniecionymi truskawkami. Część kołoczków zrobiłam z serem białym a część z truskawkowym.
haniakson
msewka
bernika