kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Zawijaniec

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

smaczne, mało kaloryczne i wykwintne...

Zawijaniec

Składniki:

Zawijaniec

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 15 dag mięsa mielonego wołowego
  • ½ małej czerstwej bułeczki
  • 1 jajko
  • wegeta
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 5 dag grzybów suszonych

 

Sposób przygotowania:

Zawijaniec
Grzyby zalać gorącą wodą. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać posiekane grzyby suszone, podsmażyć razem ok. 5 min. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, wegetę i pieprz, razem wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować cienko farszem mięsnym, na to wyłożyć podsmażone grzyby z cebulą. Delikatnie zwinąć ciasto, brzegi ścisnąć, żeby farsz nie wyszedł podczas pieczenia. Na wierzchu posmarować olejem, posypać papryką i tartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180st C i piec około 30 minut (pod koniec jak ciasto się zarumieni, zmienić do 150 st C). Po wystudzeniu pokroić w plastry. Podawać z surówką lub dowolną sałatką