Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Zawijaniec drobiowo prowansalski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest pracochłonna, ale za to bardzo smaczna.

Zawijaniec drobiowo prowansalski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijaniec drobiowo prowansalski

 

  • 1 kurczak
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 0,5 słoika papryki konserwowej kolorowej
  • 1 łyżka zioła prowansalskie
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka przyprawy chili
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opak przyprawy do kurczaka
  • tłuszcz

 

 

Sposób przygotowania:

Zawijaniec drobiowo prowansalski
Kurczaka wytrybować,rozciąć wzdłuż zaczynając od piersi. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Następnie piersi z kurczaka zmielić w maszynce. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu,ostudzić. Do zmielonego mięsa dodać jajka,cebulę,kaszę,przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz przyprawy,dokładnie wymieszać. Paprykę osączyć z zalewy,pokroić w kosteczkę. Na mięso z kurczaka wyłożyć masę,dobrze rozprowadzić,papryką posypać brzeg zawijańca,ciasno zwinąć w rulon. Zawijaniec drobiowy włożyć do siatki masarskiej,a następnie do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stop,włożyć mięso,piec 1 godz. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze 15 minut do zrumienienia.
Zawijaniec drobiowo prowansalski
Na mięso z kurczaka została wyłożona masa mięsna
Zawijaniec drobiowo prowansalski
Papryka kolorowa konserwowa została pokrojona w kostkę
Zawijaniec drobiowo prowansalski
Na masie drobiowej została wyłożona papryka
Zawijaniec drobiowo prowansalski
Zawijaniec drobiowy upieczony i ostudzony