mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Zawijaniec z wołowiny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna wołowina na obiad .

Zawijaniec z wołowiny

Składniki:

Zawijaniec z wołowiny

 

Sposób przygotowania:

Zawijaniec z wołowiny
Na stolnicy pokruszyć mąkę ze smalcem, zrobić dołek. Wbić 1 jajko, wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1godzinę. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Lubczyk umyć, osuszyć i drobno posiekać. W garnku zagotować 1L wody, wrzucić wołowinę, zagotować, gotować 4minuty, odcedzić. Mięso wymieszać ze skwarkami, jabłkiem, cebulą, czosnkiem, lubczykiem i resztą jajek. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto z lodówki. Rozłożyć je na blasze, na środku ułożyć w kwadracie farsz, rękoma "zamknąć" ciasto. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na 45minut. W połowie pieczenia posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wyjąć z piekarnika, odstawić na chwilę i pokroić na grube plastry przed podaniem.