Sposób przygotowania:
Zawijaniec z wołowiny
Na stolnicy pokruszyć mąkę ze smalcem, zrobić dołek. Wbić 1 jajko, wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1godzinę. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Lubczyk umyć, osuszyć i drobno posiekać. W garnku zagotować 1L wody, wrzucić wołowinę, zagotować, gotować 4minuty, odcedzić. Mięso wymieszać ze skwarkami, jabłkiem, cebulą, czosnkiem, lubczykiem i resztą jajek. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto z lodówki. Rozłożyć je na blasze, na środku ułożyć w kwadracie farsz, rękoma "zamknąć" ciasto. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na 45minut. W połowie pieczenia posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wyjąć z piekarnika, odstawić na chwilę i pokroić na grube plastry przed podaniem.