powirka

powirka

Kucharz
[Przepisów: 24]

Zawijany schab z sosem musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Został mi z niedzieli rosół więc zrobiłam z niego sos musztardowy.

Zawijany schab z sosem musztardowym

Składniki:

Zawijany schab z sosem musztardowym

 

  • 4 porcje schabowe
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 2 ogórki kiszone
  • Musztarda stołowa
  • Sól, pieprz ziołowy i biały
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • 1 opakowanie makaronu (świderki)
  • Sos musztardowy:
  • Bulion z rosołu ( 9 chochelek)
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 2 i pół łyżki mąki
  • Pół łyżeczki śmietany kwaśnej 18 %

 

Sposób przygotowania:

Zawijany schab z sosem musztardowym
Schab umyć i odsączyć, rozbić tłuczkiem do mięsa, przyprawić solą i pieprzem ziołowym. Na każdą porcję schabu położyć plasterek boczku wędzonego, posmarować musztardą i położyć na to pół ogórka przekrojonego po długości, wszystko razem zwinąć w roladę. Jajko rozbić z solą i pieprzem białym, namoczyć roladki przez 15 minut, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony. Ugotować makaron jak na opakowaniu.
Sos musztardowy:. Odlać pół miseczki bulionu, resztę rosołu zagotować z 1 1/2 łyżki musztardy. Do miseczki z bulionem dodać pół łyżki musztardy, mąkę, śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Przelać do gotującego się bulionu, zamieszać i gotować przez 3-5 minut.
Podawać na gorąco, makaron polany sosem i roladami schabowymi.