przemek7744

przemek7744

Kucharz
[Przepisów: 6]

Zawijaski z boczkiem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam moje ulubione zawijaski z boczkiem, polane warzywnym sosem. Dla 5 osób.

Zawijaski z boczkiem.

Składniki:

Zawijaski z boczkiem.

 

  • 5 plastrów boczku;
  • 50 dag mięsa mielonego drobiowego;
  • 3 łyżki bułki tartej;
  • 10 dag podgrzybków suszonych;
  • 2 cebule;
  • 2 szklanki bulionu warzywnego;
  • 1 szklanka mleka;
  • 5 marchewek;
  • 1/2 szklanki groszku świeżego lub mrożonego;
  • 2 łyżki mąki;
  • 2 łyżki masła;
  • 1 jajko;
  • 4 łyżki oleju;
  • sól, pieprz, mielona papryka słodka

Sposób przygotowania:

Zawijaski z boczkiem.
Grzyby należy zamoczyć w zimnej wodzie na ok 30 min., następnie, podsmażyć na 1 łyżeczce masła razem z drobno pokrojoną 1 cebulą. Na bulionie ugotować pokrojoną w plasterki marchewkę i groszek. Na pozostałym maśle podsmażamy mąkę, następnie zalewamy szklanką mleka i wywaru na którym gotowała się marchewka z groszkiem i gotujemy przez ok 5 min. Doprawimy solą, pieprzem i papryką mieloną, dodajemy podsmażone grzyby z cebulą oraz ugotowaną i odsączoną z wywaru marchewkę z groszkiem. Do mięsa mielonego, dodajemy 2 drobno-pokrojona cebulę, bułkę tarta i jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie formujemy małe, podłużne kotleciki i każdy zawijamy w plaster boczku, smażymy na oleju, po usmażeniu polewamy przygotowanym wcześniej sosem warzywnym.