Sposób przygotowania:
Roladki z prostym farszem wg Buni :
Schab rozbić tłuczkiem do mięsa .Popieprzyć i lekko posolić .Grzyby namoczyć - ugotować . Cebulkę podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju.
Zmiksować cebule, i odsączone grzyby .Doprawić farsz .
Każdy płat mięsa posmarować farszem i zwinąć w roladę .Obwiązać nicią lub spiąć wykałaczkami .Posypać mieloną papryką , solą , pieprzem - oprószyć mąką i obsmażyć na rumiano z obu stron na pozostałym oleju z masłem .Przełożyć do rondelka .Dodać liść laurowy , ziele angielskie.
Na patelnię po smażeniu wlać szklankę wody i zagotować - zalać roladki .Dodać wodę z moczenia grzybów ( ok. 1 szklanki ) i bulion grzybowy .Dusić 45 minut na małym gazie tak by sos odparował o połowę . Wyjąć roladki z sosu , zdjąć nitki. lub wypiąć wykałaczki .
Sos zagęścić odrobiną mąki i doprawić do smaku .
Podawać z kluskami, kopytkami, kaszą . Moim zdaniem doskonale smakują z kiszonym lub konserwowym ogórkiem .
Zmiksować cebule, i odsączone grzyby .Doprawić farsz .
Każdy płat mięsa posmarować farszem i zwinąć w roladę .Obwiązać nicią lub spiąć wykałaczkami .Posypać mieloną papryką , solą , pieprzem - oprószyć mąką i obsmażyć na rumiano z obu stron na pozostałym oleju z masłem .Przełożyć do rondelka .Dodać liść laurowy , ziele angielskie.
Na patelnię po smażeniu wlać szklankę wody i zagotować - zalać roladki .Dodać wodę z moczenia grzybów ( ok. 1 szklanki ) i bulion grzybowy .Dusić 45 minut na małym gazie tak by sos odparował o połowę . Wyjąć roladki z sosu , zdjąć nitki. lub wypiąć wykałaczki .
Sos zagęścić odrobiną mąki i doprawić do smaku .
Podawać z kluskami, kopytkami, kaszą . Moim zdaniem doskonale smakują z kiszonym lub konserwowym ogórkiem .