Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Zawijaski schabowe z piekarnika :

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Roladki- zrazy- zawijaski : do środka można włożyć w zasadzie wszystko .Niby ten sam smak a za każdym razem inny smak.

Zawijaski schabowe z piekarnika :

Składniki:

Zawijaski schabowe z piekarnika :

 

  • 2 duże kotlety schabowe bez kości
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 kiszonego ogórka
  • 2 plasterki salami
  • 2 paski czerwonej papryki
  • 4 średniej wielkości pieczarki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/4 szklanki ostrego ketchupu
  • 1/4 szklanki oleju ( użyłam z pestek winogron )
  • pieprz czarny mielony
  • 1 mini kostka czosnkowa Knorra ( lub roztarte na miazgę duże ząbki czosnku )
  • natka pietruszki pokrojona
  • koperek pokrojony

 

Sposób przygotowania:

Zawijaski schabowe z piekarnika :
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na maśle na rumiano. Kotlety rozklepać tłuczkiem do mięsa na szerokie płaty ( ostrożnie żeby nie przerwać włókien ). Posmarować musztardą .Ułożyć na każdym salami, pół cebulki, ćwiartkę ogórka kiszonego, pasek papryki ,i usmażone pieczarki .Zwinąć. Spiąć wykałaczkami lub związać nicią .Obrać ziemniaki ( 6 średnich )- najlepiej młode.Zmieszać ketchup z olejem, czosnkiem (rozkruszoną kostką czosnkową ) , 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego i natką pietruszki ( 2 łyżki ).Ułożyć w naczyniu szklannym do zapiekania ziemniaki i roladki. Polać marynatą .Obrócić kilka razy tak by marynata pokryła równomiernie mięso i ziemniaki. Szczelnie przykryć.Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawic go na 220* C i piec 1 godzinę ( od osiągnięcia temperatury ).Po wyjęciu usunąć wykałaczki ( lub nici ) .Podawać posypane natką pietruszki i koperkiem z dodatkiem świeżych warzyw .