luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Zawiniątka z warzywami w Tao-Tao

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wspaniale danie ze smakiem wschodu.

Zawiniątka z warzywami w Tao-Tao

Składniki:

Zawiniątka z warzywami w Tao-Tao

 

  • 500 gr wieprzowiny (karkówka, łopatka)
  • 300 gr brokuła
  • 300 gr fasolki szparagowej obgotowanej
  • 3 łyżeczki sosu imbirowego z soją Tao-Tao
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz grubo mielony
  • chrzan wasabi
  • 50 gr grzybków (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki czosnku
  • przyprawa Gyros
  • sól do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • 200 gr makaronu spaghetti

 

Sposób przygotowania:

Zawiniątka z warzywami w Tao-Tao
Mięso pokroić na pasy ok 15 x 4 cm. posypać pieprzem, czosnkiem, przyprawą Gyros solą i polać sosem imbirowym Tao-Tao wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie każdy pasek mięsa rozłożyć posmarować delikatnie chrzanem wasabi, zrolować i spiąć wykałaczką. Przysmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu, podlać ok 200 ml wody, dodać obgotowane wcześniej grzybki (jeśli mrożone- rozmrozić) dodać sos sojowy, cukier i dusić aż do miękkości , w razie potrzeby dolać wody. Kiedy mięso już jest miękkie wyjąc je do naczynia i trzymać w ciepłym miejscu pod przykryciem. w tym czasie do sosu włożyć fasolkę szparagową i brokuł pokrojony na różyczki. lekko przemieszać i udusić do miękkości i ugotować osobno makaron. Podawać mięso po 2- 3 zawiniątka, trochę makaronu zwiniętego w gniazdka i warzywa .. sos z grzybami odlać do osobnej miseczki i używać do polania makaronu..