szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Zdrowe orzechowo-cynamonowe serducha

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Batoniki bakaliowe tym razem z dodatkiem cynamonu, w kształcie serduszek.

Zdrowe orzechowo-cynamonowe serducha Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zdrowe orzechowo-cynamonowe serducha

 

 

Sposób przygotowania:

Zdrowe orzechowo-cynamonowe serducha
Zaczynamy od przelania mleka zagęszczonego do miski i wsypania do niego płatków. Całość mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania reszty składników. Orzechy włoskie łuskamy i połowę z nich drobno siekamy i dorzucamy do miski z mlekiem i płatkami, a drugą połowę zostawiamy w większych kawałkach, zostaną w całości poukładane na masie bakaliowej. Nastepnie dodajemy do miski resztę bakalii, których proporcje tak naprawdę możemy układać według własnego gustu.  Na koniec dodajemy miód, mleko w proszku i cynamon i dokładnie mieszamy masę. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub tortownicę, na grubość ok 1 cm. Łyżką wyrównujemy powierzchnię, a na wierzchu układamy lekko wciskając w masę, resztę orzechów włoskich. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni ok godziny. Po ostygnięciu z naszego bakaliowego bloku foremkami wykrawamy serduszka.
Zdrowe orzechowo-cynamonowe serducha
Podstawowe składniki czyli orzechy płatki i mleko
Zdrowe orzechowo-cynamonowe serducha
Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałeczki
Zdrowe orzechowo-cynamonowe serducha
Całość wykładamy na blachę i ugniatamy delikatnie
Zdrowe orzechowo-cynamonowe serducha
Z upieczonego bloku bakaliowego foremkami wycinamy serduszka

Tagi:

dynia