Grill Master

Grill Master

Kucharz
[Przepisów: 9]

Żeberka Buffalo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszne Żeberka Buffalo zamykasz oczy i jesteś za oceanem ...

Żeberka Buffalo

Składniki:

Żeberka Buffalo

 

  • Na żeberka Buffalo:
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 50 ml oliwy
  • 50 ml sosu worcester
  • 2-3 łyżki sosu chili
  • łyżka cukru
  • 1,5 kg wieprzowych żeberek w kawałku

 

  • Na sos z pleśniowego sera:
  • 50 g łagodnego sera z niebieską pleśnią
  • 50 ml majonezu
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • posiekany ząbek czosnku
  • pół łyżeczki sosu worcester
  • ewentualnie 1-2 łyżki mleka
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Żeberka Buffalo

Grill gazowy metoda pośrednia/średnia temperatura


Grill węglowy metoda pośrednia


Czas przyrządzania 20 minut + 4 godziny marynowania


plus czas grillowania 30-35 minut




na 4 porcji














Na marynatę dokładnie wymieszać ocet z oliwą, sosem worcester, sosem chili o dowolnej ostrości i cukrem. Żeberka wieprzowe ułożyć w głębokim talerzu, polać marynatą i je w niej obtoczyć. Przykryć i marynować w lodówce 4 godziny lub przez całą noc, od czasu do czasu je odwracając.


Na sos z grubsza pokruszyć ser pleśniowy i utrzeć w małej miseczce z majonezem, kwaśną śmietaną, czosnkiem i sosem worcester. Jeśli sos będzie za gęsty, dodać trochę mleka. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki.


Żeberka wyjąć z marynaty. Gotować marynatę w małym garnuszku na silnym ogniu minutę i odstawić.


Grillować żeberka 30-35 minut w średniej temperaturze, aż mięso będzie upieczone i delikatne. Podczas grillowania od czasu do czasu posmarować je przegotowaną marynatą. Pozostawić na 5 minut, aby doszły, i pokroić na porcje. Podawać z sosem z sera pleśniowego.


Przepis pochodzi z książki: Matthew Drennan, BARBECUE. PRZYJĘCIA PRZY GRILLU, Świat Książki