Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Żeberka inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fajny pomysł na recykling żeberek :) .

Żeberka inaczej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka inaczej

 

  • Składniki:
  • 150 g czystego mięsa (bez kości) z ugrillowanego żeberka
  • 2 kromki chleba z ziarnami ze skórką
  • 1 papryka czerwona
  • pół pora
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18% - gęstej i kwaśnej
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki musztardy węgierskiej
  • olej do smażenia
  • kapusta pekińska

 

Sposób przygotowania:

Żeberka inaczej
Do tego przepisu wykorzystujemy żeberka grillowane, które np. dzień wcześniej przygotowaliśmy na obiad. Żeberka oczyszczamy z kości, mięso drobno kroimy. Chleb kroimy w drobną kostkę, skrapiamy łyżką oleju i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Kiedy grzanki będą już dobrze wysuszone i chrupiące, przekładamy je do mięsa. Paprykę i pora kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie tłuszczu do miękkości. Przekładamy do mięsa. Kiedy farsz przestygnie, dodajemy rozbełtane ze śmietaną jajka, doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Dobrze wyrabiamy i odstawiamy na pół godziny. Z masy formujemy małe zgrabne kuleczki, smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Podajemy w liściach kapusty pekińskiej. Smacznego!
Żeberka inaczej
Etap 1 Żeberka inaczej - przygotowanie warzyw
Żeberka inaczej
Etap 2 Żeberka inaczej -przygotowanie mięsa
Żeberka inaczej
Etap 3 Żeberka inaczej - przygotowanie masy
Żeberka inaczej
Etap 4 Żeberka inaczej smażenie plasuszków