Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Żeberka oryginalne

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Suszone owoce namoczyć na noc w niewielkiej ilo­ści wody. Rozgrzać olej na patelni,

Żeberka oryginalne

Składniki:

Żeberka oryginalne

 

  • 80 dag żeberek wieprzowych
  • 10 dag suszonych owoców (śliwek lub gruszek)
  • 20 dag cebulek szalotek
  • 1,5 szklanki rosołu
  • 2 łyżki przecieru z gruszek lub jabłek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka mąki
  • łyżeczka imbiru
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Żeberka oryginalne
Suszone owoce namoczyć na noc w niewielkiej ilo­ści wody. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć żeber­ka, włożyć obrane cebulki, podlać rosołem, dodać imbir. Dusić pod przykryciem około 40 mm, po czym żeberka wyjąć, posmarować połową przecieru owocowego. Sos doprawić musztardą, resztą prze­cieru, solą oraz pieprzem. Zaciągnąć mąką rozpro­wadzoną dwiema łyżkami wody i zagotować. Namo­czone owoce pokroić w paseczki, dodać do sosu, odstawić. Po 30 min sos podgrzać. Ułożone na pół­misku żeberka polać sosem, posypać posiekaną na­tką. Podawać z białym pieczywem i surówką z kwaszonej kapusty.