Sposób przygotowania:
Żeberka pieczone w kapuście kiszonej
Żeberka kroimy w paski z 2-3 kościami. Nacieramy solą i pieprzem ziołowym. W moździerzu ucieramy kminek z zielem angielskim i taką mieszanką też posypujemy żeberka. Kapustę kiszoną kroimy. Posypujemy cukrem, rozmarynem i przekładamy do miseczki ściśle ugniatając. Żeberka i kapustę odstawiamy do lodówki na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie żeberka obtaczamy w mące i rumienimy na tłuszczu (ja smażyłem na aromatycznym tłuszczu z kaczki). Połową kapusty kiszonej wykładamy dno naczynia żaroodpornego. Na to kładziemy pokrojone ziemniaki i posypujemy również pokrojoną cebulką. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i smarujemy 4 łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Na to kładziemy przyrumienione żeberka. Resztę kapusty kiszonej mieszamy z 4 łyżeczkami koncentratu i kładziemy na żeberka, przykrywając wszystko. Dolewamy wody i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w temp 190°C przez około 2 godzin. Koście powinny same "odchodzić" od mięsa. Smacznego.