Sposób przygotowania:
Żeberka sojowo-śliwkowe Eli
Żeberka umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na porcje.Wymieszać sos sojowy,olej z pestek winogron,sos śliwkowy,powidła śliwkowe,przyprawę do żeberek i pieprz.Żeberka zalać marynatą,tak żeby były całe obtoczone i włożyć do lodówki na całą noc.Obrane ziemniaki umyć i pokroić na połówki.Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Spiąć jeden koniec rękawa zapinką.Do rękawa wkładać na przemian,mięso,cebulę z czosnkiem i ziemniaki.Do rękawa dodać ziele angielskie,liście laurowe,wlać pozostałą marynatę z żeberek i spiąć drugi koniec rękawa.Delikatnie obracać żeby marynata pokryła ziemniaki.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 50 minut.Po tym czasie rozciąć rękaw i wysypać zawartość do brytfanki.Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 30 minut,żeby żeberka się zrumieniły,co jakiś czas polewając powstałym sosem.Podawać razem z upieczonymi ziemnmiaczkami i mizerią lub surówką.Smacznego!
Ma-Gosia
Śliweczka
Mikrula
Jasio