eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Żeberka sojowo-śliwkowe Eli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne żeberka z sosem sojowym i nutą słodkości pieczone w rękawie.

Żeberka sojowo-śliwkowe Eli

Składniki:

Żeberka sojowo-śliwkowe Eli

 

  • 1.5 kg żeberek
  • 5 łyżek sosu sojowego Tao Tao
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka sosu śliwkowego Tao Tao
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki przyprawy do żeberek z miodem
  • pieprz

 

 

  • rękaw do pieczenia
  • 2 zapinki do rękawa

Sposób przygotowania:

Żeberka sojowo-śliwkowe Eli
Żeberka umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na porcje.Wymieszać sos sojowy,olej z pestek winogron,sos śliwkowy,powidła śliwkowe,przyprawę do żeberek i pieprz.Żeberka zalać marynatą,tak żeby były całe obtoczone i włożyć do lodówki na całą noc.Obrane ziemniaki umyć i pokroić na połówki.Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Spiąć jeden koniec rękawa zapinką.Do rękawa wkładać na przemian,mięso,cebulę z czosnkiem i ziemniaki.Do rękawa dodać ziele angielskie,liście laurowe,wlać pozostałą marynatę z żeberek i spiąć drugi koniec rękawa.Delikatnie obracać żeby marynata pokryła ziemniaki.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 50 minut.Po tym czasie rozciąć rękaw i wysypać zawartość do brytfanki.Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 30 minut,żeby żeberka się zrumieniły,co jakiś czas polewając powstałym sosem.Podawać razem z upieczonymi ziemnmiaczkami i mizerią lub surówką.Smacznego!