Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Żeberka w aromatycznym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zasmażkę można zrobić na tłuszczu który wytopi się z żeberek.

Żeberka w aromatycznym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żeberka w aromatycznym sosie

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w aromatycznym sosie
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Żeberka umyć, pokroić na porcje, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na patelni i smażyć z obu stron na rumiano. Następnie przełożyć do rondelka, podlać odrobiną wody, dodać posiekany czosnek, liść laurowy, cebulę, goździki i angielskie ziela. Dusić pod przykryciem do miękkości. Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z miękkim mięsem, zagotować. Przyprawić do smaku szczyptą utartego imbiru.
Żeberka w aromatycznym sosie
Gdy żeberka są chude to smażyć je na odrobinie tłuszczu.
Żeberka w aromatycznym sosie
Usmażone żeberka duśić z przyprawami do miękkości.
Żeberka w aromatycznym sosie
Do sosu można dodać odrobinę przyprawy maggi w płynie.